Cartile lui 2017

Anul trecut s-a incheiat cu 40 de carti citite. Stiu ca se putea si mai bine, asa ca anul acesta mi-am setat obiectivul la 50 (pana acum ma descurc destul de bine). Am citit carti din diferite domenii: beletristica, dezvoltare personala, psihologie, business, spiritualitate, una mai faina decat alta si toate m-au imbogatit un pic. Insa, din toate, sunt 4 carti care mi s-au tatuat pe suflet si care mi se par genul de carti care schimba vieti.

Ordinea este total aleatorie, nu exista vreun clasament intre ele.

Slefuitorul de diamante si Cum functioneaza yoga de Geshe Michael Roach si Lama Christie McNally.
Doua carti care te fac sa privesti viata altfel. Intelegi ca tot ce ti se intampla este o consecinta a actiunilor pe care le-ai facut tu. Fiecare gand, actiune, alegere are consecinte. Ceea ce trimitem in lume, vom primi inapoi. Modul in care privim lucrurile ne creeaza realitatea. Tot ceea ce ni se intampla nu e nici rau nici bine, pur si simplu este. Atitudinea si gandurile noastre sunt cele care pun etichetele. Cand intelegi cat de mult depinde viata ta de tine, devii mai constient de gandurile si de actiunile tale. Si brusc, incepi sa iti asumi raspunderea pentru fiecare din acestea. Suntem cu totii picaturi dintr-un mare ocean iar energia fiecarei picaturi creeaza energia oceanului. Ce energie vrem sa aducem in ocean? Ce energie vrem sa primim de la lume?
De cand am citit cartea, am incetat sa pun etichete, sa iau lucrurile asa cum sunt fara sa reactionez la ele, nu mai judec si fac tot posibilul sa aduc in ocean exact ceea ce vreau sa primesc inapoi.
Pentru mine, yoga nu a fost niciodata doar sport, iar Cum functioneaza yoga povesteste exact despre cum yoga e mult mai mult decat miscare si cum influenteaza nu doar corpul.
Pentru cei care practica yoga dar si pentru cei care rad de cei care fac yoga, e o carte ce te ajuta sa vezi cu alti ochi un simplu antrenament si sa iti atate curiozitatea de a vedea ce iti aduce aceasta calatorie.

Un barbat pe nume Ove de Fredrik Backman
O carte in care descoperi cum aparentele insala si ca gesturile frumoase nu au nevoie de laude. Ove ridica ziduri in jurul lui iar in spatele lor isi traieste suferinta si singuratatea. Insa, sub aparenta de om nesuferit si rigid se ascunde un suflet care crede in bine si care refuza sa vada o alta cale de a trai in afara de cea de a face bine. Ce nu face insa, este sa se laude, sa isi puna sub lumina reflectoarelor gesturile. E o carte despre frumosul din oameni, despre legaturile puternice dintre ei, despre prietenie, despre teama in fata schimbarii si imbratisarea ei, despre renuntarea la orgolii. Un barbat pe nume Ove este o carte care iti reda speranta in umanitate, care te face sa crezi ca inca se poate, ca inca mai exista si astfel de modele. Chiar daca modelul e un personaj, pana la urma linia dintre fictiune si realitate este foarte subtire.


Cele patruzeci de legi
ale iubirii de Elif Shafak
O carte care vibreaza pe atatea corzi incat e imposibil sa nu rezonezi cu cel putin una din legi. O carte despre iubire, despre iubirea la care visam cu totii si doar putini au norocul sa o intalneasca si sa o traiasca, despre curajul de a-ti urma iubirea si de a alege riscul si doar un scurt timp alaturi de persoana iubita in fata confortului, despre suflete pereche si despre frumosul din viata.

Pentru 2018, imi doresc lecturi cel putin la fel de faine ca in 2017 si sa imi ating (poate chiar sa imi depasesc) obiectivul de 50 de carti pe an.

Iar pentru voi preiau cea mai frumoasa urare din Cele patruzeci de legi ale iubirii: “Fie ca iubirea sa te gaseasca atunci cand te astepti mai putin, unde te astepti mai putin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *