Danekis

intr-un inceput trist de iarna, in care frigul si ploaia asediau orasul, o fata cu ochi verzi si bucle blonde isi dorea sa primeasca in dar un lucru care sa o inveseleasca mereu. un lucru care sa-i alunge zilnic tristetea, care sa-i aminteasca de zilele de vara si de caldura. se gandi sa-i scrie lui Mos Craciun si sa-l roage sa-i trimita un cadou, dar nu stia ce sa-i ceara. le spunea si prietenilor ca-si doreste ceva vesel, ceva care sa aiba culoare si sa alunge noaptea. dar ce anume, nu stia. nici cei din jurul ei n-aveau nicio idee. si cum poti cere ceva fara sa stii exact ce si sa te astepti sa si primesti? ea isi dorea senzatii, amintiri, ganduri, zambete, povesti, sperante care sa fie stranse intr-un singur lucru. isi dorea ceva care sa poata face minuni. sau ceva care sa o faca sa creada din nou in minuni.
doar ca, un ingeras sau o zana sau, poate chiar Mos Craciun, gasi acel ceva nedefinit si care putea sa schimbe atat de multe si il trimise printr-un mesager.
afara ploua fara incetare, prin fereastra vedea siluetele copacilor cum dansau in bataia vantului si ultimele frunze cum erau aruncate spre pamant. era frig si cenusiu. venea iarna, dar nu iarna cu zapada si veselie, ci o iarna trista, secata de bucurii. in casa era cald, iar in camera mica plina de oameni si amintiri se simtea departe de vremea de afara si izolata intr-o lume doar a ei. visa cu ochii deschisi cand primi ceva. acel ceva pe care si-l dorea. acel ceva la care sperase.
in fata ei era un elefant. un elefant alb, care-si purta mereu trompa in sus, parand ca are un zambet poznas, imbracat cu o haina cu modele indiene brodate cu fir de argint si cu bucati mari de sidef alb. parea un elefent ca toti ceilalti, doar ca el avea puteri deosebite. atunci cand isi misca urechile mari, alunga tristetea si aducea zambete. la fiecare pas facut, lucrurile din jurul lui isi schimbau culoarea. cand isi misca trompa o ducea mai repede decat gandul in locul unde doreai sa ajungi. daca ii atingea coltii de fildes, ea se scufunda intr-un somn linistit cu vise colorate. avea puterea de a transforma in realitate povesti. daca se aseza pe spatele lui si se lasa leganata de mersul sau lenes, vedea cum erau insotiti de creaturi magice, de animale, de personaje de basme sau care traisera cu sute de ani in urma. de fiecare data cand se plimbau simtea pamantul sub pasii lui grei dar daca intindea mana atingea norii sau stelele. si pentru ca ea adora fantanile arteziene, el sufla apa in aer si aducea in fata ei cele mai frumoasa fantani create vreodata de om. iar cand cele construite pana atunci s-au epuizat, a devenit el arhitectul altora si mai frumoase. stia ca nimic nu o inveselea mai mult ca focurile de artificii, asa ca deseori, serile culegea praf de stele de pe cer si apoi il arunca in aer. alteori se facea mic incat ea putea sa-l ascunda in buzunar si asa se plimbau pe strazile pline de oameni. sau devenea invizibil si era mereu in spatele ei, statea in umbra asteptand sa alunge pe oricine ar fi vrut sa o supere. chiar daca altii nu-l vedeau, ea stia ca el e acolo si era suficient. uneori cand vroia sa fie singura si sa fuga de lume, se ascundea in urechea lui si in linistea adanca isi auzea propriile ganduri.
afara se auzeau picaturile de ploaie cazand pe pervaz, deschise ochii si vazu crengile si frunzele miscate de vant. isi inchise ochii din nou incercand sa mai intre macar cateva minute in lumea viselor unde se simtea asa de linistita. dar vocile din jurul ei deveau tot mai puternice, asa ca se decise sa revina la realitate. deschise ochii mari, se ridica din pat si se aseza langa ceilalti. si apoi il vazu. elefantul era in fata ei. alb, cu trompa in sus, cu zambetul poznas, cu haina lui cu modele indiene din argint si bucati mari de sidef alb. intinse mana spre el. il tinea in palma si il privea. daca inchidea pumnul, elefantul disparea in spatele degetelor ei. “sa-ti aduca noroc” auzi o voce in spatele ei. zambi si ochii ei intalnira ochii fericiti ai mesagerului. il stranse pe Danekis in palma si din acea zi nu se mai despartira niciodata. iar el a facut minuni oricand a avut ea nevoie de ele.

Posibil sa va placa si ...

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *