Libertatea noastra cea de toate zilele

Cu vreo doua luni in urma am primit un email de la un cititor al blogului, in care imi povestea despre senzatia incredibila de libertate pe care ti-o da o calatorie in locuri in care nu te cunoaste nimeni. Cunoastem cu totii senzatia aceasta. O traim de fiecare data cand plecam in vacante. Libertatea de vacanta – acel sentiment de relaxare, de bucurie, care ne face sa iesim din sablon si sa spunem: Parca nu sunt eu.

Oricat de frumos este aceasta senzatie, exista o mica problema: zilele limitate de concediu -21 sau maxim 30 pentru norocosi. Ce facem cu restul zilelor? Cu zilele in care caram pe umeri genti, probleme, in care facem slalom printre munca, familie, prieteni, hobby-uri, obligatii, treburi administrative, diete, telefoane, seriale, oboseala si multe altele incercand sa ne incadram intr-un numar fix de ore incat devenim jongleuri profesionisti. Cata libertate mai avem in acele zile? Cata libertate mai simtim? Sau cat de liberi ne permitem sa ne simtim?

Ce anume dintr-o vacanta ne facem sa ne simtim atat de liberi incat tanjim dupa acele 21 de zile alte 300 si ceva? Relaxarea? Timpul care pare ca se dilata? Posibilitatea de a ne gestiona ziua exact asa cum vrem? Intalnirea cu necunoscutul, cu locuri, situatii si oameni noi? Sau e doar ruperea de ritm? Iesirea dintr-o rutina in care ne-am lasat prinsi singuri?

Dar, pana la urma, zilele obisnuite nu ar putea fi atipice? Cu situatii si oameni noi avem de-a face in fiecare zi, sub o forma sau alta. Viata are un talent incredibil de a ne expune imprevizibilului care ne zguduie rutina zdravan si care ne provoaca sa descoperim in noi nenumarate talente si resurse. In fiecare zi suntem stapanii timpului pe care il avem. Ca ne jucam cu el sau il folosim la maximum depinde doar de noi.

Sau, libertatea e data, de fapt de faptul ca ne dam jos mastile de fiecare data cand plecam in vacanta? Ca nu pare sa ne mai pese prea mult de ce spun sau gandesc cei din jur si ne permitem sa fim sinceri cu noi insine, in primul rand, si ne comportam exact asa cum vrem?
In zilele obisnuite cate masti purtam? De cate ori ne cad si sub ele se iveste, intr-un colt, o parte din noi cei adevarati?

Oricum ar fi, rucsacul – imaginar sau real- il caram zilnic in spate, indiferent unde ne aflam. De noi depinde cu ce il umplem si cum tratam fiecare zi – ca pe o calatorie sau ca pe o corvoada. Si de noi depinde cata libertate ne dam voie sa simtim zilnic. Dar daca nu ne acordam in fiecare zi macar cateva minute de libertate, ne simtim prizonieri in propria viata…si atunci, oricate zile de concediu am avea vor fi inutile.

Posibil sa va placa si ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *