Aprilie a fost o luna speciala, cu multe momente de bucurie, asa ca am simtit nevoia sa las cateva zile sa treaca, sa o asimilez cum trebuie si apoi sa scriu maratonul de recunostinta. Poate pentru ca in aprilie e ziua mea si Universul chiar a vrut sa imi demonstreze ca luna asta eu sunt centrul lui sau poate s-au aliniat planetele intr-un mod fantastic, dar luna asta a fost plina de momente frumoase.
1. Loving, Vincent. Astept filmul acesta cam de vreun an, asa ca nu il puteam rata. Un film superb, mai putin despre viata lui Van Gogh, mai degraba despre suspiciunile si imprejurarile ciudate in care a murit, dar, cu adevarat, despre amprenta pe care a lasat-o in vietile celor care l-au cunoscut. Il iubesc pe Van Gogh, ii ador picturile iar viata lui m-a impresionat pana la lacrimi. Dar dincolo de toata suferinta si de tot zbuciumul lui, iubirea si sustinerea fratelui sau, Theo este cu adevarat iubire neconditionata. Iar in urma lui, raman porti de suflet. Pentru mine, asta sunt picturile lui – porti de suflet.
2. All Inclusive. Cea mai cea comedie pe care am vazut-o in ultimele 12 luni. Totusi pe locul 2 in topul comediilor, dupa Bullets over Lipscani. Actori buni, replici acide si ironice, comic de situatii, adevaruri dureroase care ustura dar sunt rostite printre zambete amare, situatii reale si un final total surprinzator.
3. Tetralogia napoletana a Elenei Ferrante. Mai avem 3 volume de citit si, trebuie sa recunosc, nu m-am putut opri pana nu le-am terminat. Am fost captiva in poveste de la prima la ultima pagina. M-am revoltat impotriva situatiilor nedrepte prin care treceau personajele. Am plans, am fost uimita, am simtit ca personajele ma poarta in buzunarele lor. Iar la final imi parea rau ca se termina, intrebandu-ma, in acelasi timp, ce s-a intamplat cu Lila si scriind propria versiune a povestii in mine.
4. Taramul lamailor. Helena Atlee a scris aceasta carte pentru toti iubitorii de lamai si ai Italiei. Daca nu stii unde sa pleci in vacanta, doar rasfoind cartea ei, ajungi sa iti cumperi bilet de avion intr-una din zonele celebre pentru plantatiile de citrice din Italia. Ma asteptam la o enciclopedie combinata cu tratat stiintific si atlas botanic. Insa Taramul lamailor e mult mai mult. Este o combinatie de istorie a locurilor, a soiurilor de citrice, de povesti ale oamenilor pasionati de aceste fructe, de cultivarea lor, de conservarea lor, o culegere de retete si de texte literare. Iar la final ramai cu o pofta incredibila de sorbet de lamai si un dor de Amalfi.
5. Luna aceasta m-am pus pe mine in prim plan. Dupa o perioada lunga in care m-am lasat atrasa in povestile si luptele altora, in aprilie mi-am spus stop. Luna asta eu sunt obiectivul meu principal. Inca mai caut balanta intre a nu ma lasa atrasa in povesti ce nu sunt ale mele si a nu ma izola de lume, dar incet-incet invat sa spun Nu, sa nu mai cad in panze de paianjen din care ma zbat sa ies.
6. Intalnirea intamplatoare cu Adeluta chiar de ziua ei. In ciuda celui mai neinspirat cadou pe care puteam sa il cumpar, din lipsa de florarese in Centrul vechi, Adeluta era super fericita ca am reusit sa ne vedem. Adevarul este ca amintirile noastre se leaga de momente, nu de lucruri. Iar acea intalnire intra la categoria Happy Moments alaturi de o dupa-amiaza din Vama, cu Pink Martini care se auzea de la o terasa, cu zgomot de valuri care se spargeau la mal amestecate in hohotele noastre de ras. Happy happy moments.
7. O zi intreaga de prajiturit. Vinerea mare a fost cea mai plina zi libera – plina de prajituri. Dupa vreo 8 ore de munca intensa, pe balcon se raceau vreo 6 bucati de pasca, 1 carrot cake si vreo 3 tipuri de biscuiti. N-am simtit oboseala, nici foame si nici sete nu mi-a fost. Nici de spalat si sters vase nu m-am plans. Singurul moment neplacut – cate o arsura zdravana la ambele palme. Dar a meritat.
8. Cea mai faina vizita supriza primita intr-o miercuri seara. Eve, Ioana si Delia stiu. Red Hot Chilli Peppers si Cabron, rasete, rontaieli de ciocolata direct din borcan si multa iubire.
9. Cursul Inner Engineering. Modul in care s-au aranjat lucrurile sa pot participa la curs, cursul in sine, oamenii intalniti sunt motive de recunostinta. Dar despre Inner Engineering o sa fie un articol special peste 40 de zile.
Au fost si lucruri mai putin placute in luna aprilie, dar aleg sa ma concentrez pe cele frumoase, pe cele care iti dau putere sa le suporti pe cele neplacute, pe cele care se transforma in amintiri si pe cele care te imbogatesc. Iar atunci cand imi numar momentele de recunostinta, inteleg cat de bogata sunt.